Det viktiga samtalet

29.04.2020

Att samtala om saker som känns obekväma och jobbiga är inte alltid självklart. För vissa människor kommer det helt naturligt. För andra inte. Hur är det för dig? 

Det beror många gånger på om du har någon du kan säga sanningen till eller diskutera de obekväma sakerna med. Möjligtvis har du olika personer för olika ämnen i livet. Du kanske pratar träning med en träningskompis, arbetsrelaterade dilemman med dina kollegor, kärlek i bästa fall med din eventuella sambo eller med en god vän. Men de jobbigaste sakerna i livet kanske det inte finns någon lämplig att prata med om, och du håller de istället för dig själv. Det stjäl tid och energi från annat att grubbla ensam.

Att ha någon utomstående att samtala med om det som är jobbigt är många gånger befriande. Att få ur sig det som känns, att flytta det utanför kroppen en stund. Att få hjälp av någon annan att se på saken från ett annat håll. Någon som inte känner dig sedan tidigare. Någon som inte redan vet vad du tänker och känner. 

Vad ska det vara bra för? 

Jo, när du berättar om ditt dilemma, hur det känns och vad du tänker, säger du det högt och du berättar även bakgrunden till dina tankar och känslor. 

Att säga något högt är att synliggöra och blottlägga nuläget för dig själv (och för någon annan). Ofta leder det till nya insikter och det blir lättare att finna lösningar på situationen. 

Det är viktigt att den du samtalar med skapar en trygg och varm känsla i rummet. Att känna trygghet är A och O i samtalsstöd.  Det är också viktigt att du blir vägledd i samtalet på ett vis som leder till utveckling eller förståelse kring den du är och hur det kommer sig att du tänker och känner som du gör.

Tveka inte att höra av dig om du behöver ett stöd i livssituationen. Just nu när Coronaviruset också tar plats i våra liv kan det dyka upp oro, ångest och funderingar som kan vara jobbiga. Hur ska det bli med jobb? påverkas familjen, mina relationer, ekonomi, humöret, hälsan osv...?

Vill du inte besöka mig fysiskt går det lika bra att ha ett samtal via telefon eller dator. 

Boka en tid när du är redo eller mejla/ring om du känner dig osäker. 

Massor av värme /Katarina